Helyünk a nagyvilágban

 

Európában is ritkaságszámba menő, tematikus üzleti park születik EU támogatással Budapest közelében. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb, a magyar agrártermékek köré szerveződő elosztó logisztikai központja épülhet fel.

 

Central Business Park, Bag

Európában is ritkaságszámba menő, különleges, a magyar agrárágazat köré szerveződő, tematikus üzleti, logisztikai és kereskedelmi park szervezése folyik Budapest kapujában, Bagon.

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági logisztikai központja a minden téren kiváló minőségű, márkázott magyar zöldség-gyümölcs ?rehabilitációját? szolgálhatja, elhelyezkedésével és a minden területre kiterjedő szolgáltatásaival ezt, valamint a hazai agrártermékek itthoni és külföldi piacra kerülését segítheti elő.

A Galga mente ? Budapest kapuja és a főváros konyhakertje ? komoly zöldség- és gyümölcstermelő hagyományokkal rendelkezik. Ez is indokolja, hogy egy, a magyar zöldség-gyümölcs termelés újbóli felvirágoztatását szolgáló nagyberuházás itt valósulhasson meg.

Ez a mintegy negyvenezres lélekszámú kistérség ? ahol többek között Tura, Aszód, Kartal, Galgahévíz és Bag is található ? nem tartozik az elmúlt húsz év nyertesei közé. Ugyanez elmondható az egykor sikerágazatnak számító magyar zöldség-gyümölcs ágazatról is. Mindkettő helyzetbe hozását célozza egy különleges, első szakaszán 2011 év végén túljutó beruházás, a Budapesttől 38 kilométerre, az M3-as autópálya bagi leágazásánál, 45 hektáron megvalósuló Central Business Park.

Miben különleges?

Koncepció

Az ötlet lényege: létrehozni Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági logisztikai központját, egy olyan ?tematikus? üzleti, logisztikai, kereskedelmi és innovációs központot, amelyben minden megtalálható, ami a zöldség-gyümölccsel összefügg, megteremteni egy olyan teret, ahol a kiváló logisztika, az innováció és a korszerű technológia együtt van jelen. Ez az üzleti park ? amelynek mintájául az egyik legkorszerűbb ilyen jellegű európai létesítmény szolgált ? szándéka szerint több funkciót tölt be. Egyrészt egy olyan elosztóközpont kíván lenni, amely támogatja az agrártermékek hazai és exportpiacokon történő értékesítését, miközben stabil technológiai és innovációs hátteret nyújt az ágazatnak; ahol koncentrálódnak a mezőgazdasági friss áruk és egyéb termékek; amely minden lehetséges eszközzel erősíti a kis és középgazdaságokat, amelyben minden elérhető, ami sikerükhöz, boldogulásukhoz szükséges, a vetőmagtól a hűtőkapacitáson át egészen az ? adott esetben akár egységes ? csomagolásig.

Térkép - nagyításhoz kattintson a képre!

(Nagyításhoz kattintson a képre!)

 

Elhelyezkedés

A terület fekvése ?stratégiai?: 45 hektár Bagon, Budapesttől 38 kilométerre, az M3-as és a miskolci vasúti fővonal közvetlen szomszédságában, az autópálya bagi leágazásánál. A terület az M31-es autópálya és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében fekszik, közel a mezőgazdasági termőterületekhez, illetve a közúti és vasúti export útvonalakhoz, különös tekintettel a kelet felé irányuló szállítmányokra, 1,3 km közvetlen autópálya-kapcsolattal rendelkezik.

Korszerű és ?zöld?

A tervek szerint a területen épül fel egy 40 ezer m? alapterületű, a környezeti szempontok figyelembevételével tervezett, egy légterű mezőgazdasági logisztikai központ, ahonnan a friss áruk országos elosztása történik, emellett 100 ezer négyzetméteren technológiai, logisztikai célú épületek építésére van lehetőség. A modern logisztikai épületek a legkorszerűbb épületgépészeti megoldások felhasználásával, a fenntarthatóság figyelembevételével, a zöld energiák nagymértékű hasznosításával épülnek, és a legkorszerűbb raktározási és anyagmozgatási eszközökkel lesznek ellátva.

?Példaként a veronai, Észak-Olaszországot és Nyugat-Európa egy részét ellátó zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi központ lebegett a szemünk előtt, amelyet követve és a helyi körülményekhez igazítva egy kiváló logisztikai adottságokkal rendelkező ipari, kereskedelmi és innovációs parkot hozhatunk létre, amellyel nagymértékben elősegíthetjük a magyar mezőgazdasági termékek ? mind hazai, mind külföldi ? piacra jutását. Nagyon bízom benne, hogy ezt a rendkívüli lehetőséget minél több, a magyar agráriumban működő, kis- és középvállakozó, gazdálkodó, kereskedő, az ágazathoz valamilyen formában kötődő szolgáltató és beruházó felfedezi, él vele, és nagyon sokat profitálhat belőle? ? fogalmaz a polgármester.

Ütemezés

Az első ütemben az autópálya leágazásánál épülhet meg egy a térség mintegy 40 ezer lakosát kiszolgáló korszerű kereskedelmi, szolgáltató központ, amelyben többek között egy 4 ezer négyzetméteres élelmiszer áruház, kertészeti áruda, diszkont benzinkút, autós gyorsétterem, távolsági autóbusz pályaudvar, bankfiók és további kisebb-nagyobb kereskedelmi és szolgáltató egységek nyílnak.

A második ütemben valósulhat meg a tematikus üzleti park, így a 15 hektáros ingatlanon egy 40 000 nm alapterületű mezőgazdasági logisztikai elosztóközpont. A harmadik szakaszban pedig a 20 hektáros közművesített területen épülhet fel a 100 000 nm alapterületű logisztikai, innovációs központ, amelyben a zöldség-gyümölcs ágazathoz kapcsolódó üzleti tevékenységet végző, bármilyen szakmai és műszaki elvárással érkező termelő/szolgáltató megjelenhet, és kaphat működéséhez teljes körű támogatást.

Jelen

Gőzerővel folyik a a 45 ha-os terület közművesítése. Négyszáz millió forintos beruházással ? a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével és az elnyert 200 millió forintos támogatással valósul meg a terület infrastrukturális fejlesztése, a közművek és az úthálózat kiépítése ? vagyis megteremtődnek egy korszerű ipari, logisztikai park megvalósulásának a feltételei ? a terület 2011 év végére ?fogadóképes?.

Central Business Park Bag
infrastruktúrájának kialakítása
Cím: 2191 Bag,Pf. 15
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cbpb.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu

 


 

 

A Central Business Park Bag Ipari Parkkal kapcsolatos további információk:

dr. Gyuga Pál
Cross & Stein Ingatlanfejlesztő Kft.
2191 Bag, Ipari Park, 2934. hrsz.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-70-284-2644

 


 

 

Lassan, de biztosan készül / szépül az Ipari Park

 

Az elmúlt hetekben, hónapokban felgyorsultak végre az CBP Ipari Park munkálatai. Immár szemmel látható a belefektetett sok munka, és remélhetőleg hamarosan az első épületek is elkezdenek ?kinőni? a földből.

A körforgalmi csomópont közelébe tervezett, abból nyíló (alacsony árkategóriás) benzinkút tervezési fázisa nagyrészt lezajlott, hamarosan elkezdik annak építését. Lassan teljesen befejeződnek a körforgalmi csomópont utómunkálatai is: a hatóságok által feltárt apró hiányosságok szép sorban megszüntetésre kerülnek (1. kép).

Elkészült a 2-es jelű ipari út mintegy 800 m-es aszfaltozott, közvilágítással is ellátott szakasza, és ezzel egy időben az Egres-patak feletti, TUBOSIDER típusú, horganyzott, hullámosított acéllemez tartószerkezetű híd is (az íves, nem-is-olyan-kis híd is látszik a 2. képen). 2012 májusra további 1,7 km burkolt, közvilágítással ellátott útszakasz átadását tervezi a beruházó (3. kép).

Megtörtént a terület teljes tereprendezése, egyengetése, földmunkája (4. kép), valamint kiépül a leendő kereskedelmi központ ellátását biztosító 20 kV-os elektromos kábel is. Tavasz végére megtörténik a terület víz-, gáz- és csatorna bevezetés csatlakozó pontjainak kiépítése.

Ami pedig talán leginkább érinti a lakosságot: dr. Gyuga Pál úr december végére ígérte, hogy elkészül (visszaépül) végre a már nagyon várt (elbontott) zajvédő fal.

2011.11.15.

 


 

Az első beruházás az Ipari Parkban
 
Valami elkezdődött...
 

benzinkút

 

benzinkút

Őszre elkészül egy új üzemanyagtöltő állomás az Ipari Parkunk sarkában. Az olcsó(bb) kategóriás kút nagyon jó helyen fog állni: az M3 autópálya lehajtójának körforgalmában.
A benzinkútban a megszokott shopon kívül kávézó, információs központ létesül, ahol az erre járók útbaigazítást kérhetnek, illetve egy autómosó is épül mellette.
A kivitelező elmondása alapján nagy méretű parkoló, és nagy zöld területek várják majd a vendégeket.
Csak már kész lenne :)
2015.07.07.

Ha minden jól megy, októbertől két benzinkútja lesz Bagnak

A terv szerint halad az új Mobil Petrol üzemanyagtöltő állomás építése, amit október elején birtokba is vehetünk. Az üzemanyagon és a "kötelező" shopon kívül autómosó, porszívó, keréknyomásmérő és pumpáló is helyet kap a létesítményben.
 
benzinkút
már áll a reklámpilon

benzinkút
a készülő mosó
2015.09.14.

Kedves Bagiak!

Az ipari park fejlesztése még 2010-ben kezdődött Bagon.
2015-ben épült meg a benzinkút és azóta sajnos semmilyen újabb beruházás nem történt, idáig. Az elmúlt bő egy évben sikerült lendületbe hozni az ipari park ügyét, így sok-sok év után megindulhatnak a beruházások.
Ez településünk szempontjából jó hír, mivel a pályázati források mellett, az iparűzési adó bevételek azok melyekből egy önkormányzat gazdálkodhat, fejleszteni tudja a települést.
Az év első negyedében már több cég is vásárolt területet, hamarosan az építkezések is megkezdődnek.

Mivel a terület eddig is magánkézben volt, de nem hasznosították így a tulajdonosnak nem okozott problémát, hogy "szabadidős tevékenységre" használták a területet.

A bekövetkezett változások miatt a park "hátsó részét" kitakarították, a bevezető útra sorompó vagy kapu fog kerülni, így a bejárás tilos lesz.

Mivel sokan hozták ide a kutyákat sétálni és ez a lehetőség is megszűnik, kérem, hogy a kijelölt kutyafuttatót használják! Igyekszünk a területet rendszeresen karbantartani, hogy hívogató legyen a kutyusok és a gazdik számára.

A piac szombatonként továbbra is nyitva lesz.

Köszönöm megértésüket és türelmüket, örüljünk együtt a fejlődésnek!

Tisztelettel:

Palya Zoltán
polgármester

2021.04.12.

Bag Wiki

Ország  Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Aszódi
Jogállás nagyközség
Polgármester Palya Zoltán (független)
Irányítószám 2191
Körzethívószám 28

 

Véletlen kép a galériából

templomi_kpek_31_20151015_1753534370.jpg
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.
Bővebb információ Ok Letiltom