Isten hozta Bag Község honlapján!

Bag Pest megye északkeleti részén található. Északról Aszód és Kartal, keletről Hévízgyörk és Vácszentlászló, délkeletről Valkó, délről Gödöllő-Máriabesnyő, nyugatról pedig Domony települése határolja. A község belterülete a Galga és az Egres-patak mentén terül el, északnyugat-délkelet irányban a Gödöllői-dombság övezi. Nagysága 2379 ha, népessége a legutóbbi adatok szerint 3893 fő.
Bag központja kettős utcás jellegű, csupán a legrégebbi része mutat halmazos tulajdonságokat. Az újabban kiépített falurész kertvárosi jellegű. A régi szőlőhegyen főként hétvégi házak épültek, de több családnak már ez az állandó lakhelye.

A településhez tartozó erdős részen országos túraútvonal is áthalad. A határban nagyüzemi mezőgazdasági művelés folyik, néhány hektáron a "kárpótlás" folyamatának lezárása után kisebb családi gazdaságok is működnek.
A bagi emberek már helyben is dolgoznak és megnőtt a szomszédos településeken (Aszód, Iklad, Hatvan, Gödöllő) munkát vállalók száma, de még mindig számottevő a Budapestre ingázók aránya. Bag lakóterületén működik a kis és közepes vállalkozások legtöbbje, köztük tészta- és édességgyártó üzemek, állattenyésztő és mezőgazdasági vállalkozások, szállítmányozó, kiskereskedelmi és egyéb szolgáltatást nyújtó cégek.
A kedvező közlekedési viszonyok (30-as út, M3-as autópálya, vasút) és a községben 1990-2002 folyamán megvalósult közműépítések elősegítik, hogy a település északi és nyugati peremén kialakuljon, és folyamatosan bővüljön egy kereskedelmi, ipari szállítmányozási övezet.
A községben több egyesület és civil szervezet is kiemelkedően fontosnak tartja a hagyományőrzést. Az idősebb korosztály tagjai közül még sokan népviseletben járnak, így egészítheti ki egymást az értékmegőrző hagyomány és a modern fejlődés.
Segítsen ez az oldal minden bagit, hogy jobban megismerje szűkebb hazáját, jobban gondoskodhasson vendégeiről, segítsen minden hozzánk látogatót, hogy megismerhesse a bagi embereket, közösségeket, intézményeket. Ébresszen ez az oldal szép emlékeket minden Bagról elszármazottban, akiknek jó szándékú támogatását szívesen elfogadjuk községünk értékesebbé tételéhez.

 

polgármester
Jamrik László
polgármester

Bag Wiki

Ország  Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Aszódi
Jogállás nagyközség
Polgármester Jamrik László (független)
Irányítószám 2191
Körzethívószám 28

Véletlen kép a galériából

templomi_kpek_5_20151015_1590154292.jpg